Kaszubski Kaper |
May 28 2011, 07:10 PM
|
|
Grupa: Members |
Witam,
Mam pytania do Pana Majora na temat KK. Rozumiem, że nie wszystkie infor. może Pan podać: Jaki rodzaj mapy dostaniemy ?? Czy pk to tylko te z zadaniami czy będą także inne po drodze ?? 45km ?? nie za mało ? prawdopodobnie ze względu na jednodniowy charakter imprezy. Podana odległość jest liczona w linii prostej pomiędzy pk czy może po wariancie optymalny? Pozdrawiam 64/2005 |
|
|
May 30 2011, 03:33 PM
|
|
Grupa: Root Admin |
Skala 1: 50 000 .
mapa topograficzno-turystyczna w pełnym kolorze, wojskowa / Wojskowe Zakłady Kartograficzne/ Odległość 45 km tyle wynosi najkrótsza trasa. W tym roku impreza ma taki wymiar i taką skalę. Ma trwać jeden dzień w właściwie 10 godz. W przyszłym roku -zobaczymy Na trasie przewidziano punkty kontrolne jak i sprawnościowe / czytaj warunki /. |
|
|
May 30 2011, 09:08 PM
|
|
czy ktoś jedzie z warszawy albo przejeżdża przez nią na KK? i dysponuje wolnym miejscem w aucie oczywiście...
Zależy mi na jak najpóźniejszym wyjeździe ze względu na pracę. kontakt na priv -------------------- nr 64/2008
|
|
|
Jun 12 2011, 10:21 AM
|
|
Czekam na wyniki oraz relacje zarowno uczestnikow jak i organizatora imprezy.
-------------------- n3/2008
|
|
|
Jun 17 2011, 06:47 AM
|
|
Twój przedmówca zdeklasował rywali! Brawo Arek;)
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?A...SPORT/754612301 To "Wielki Szlem" zdobyty - Selekcja, Kryptonim Kotlina i teraz Kaszubski Kaper. pzdr. |
|
|
Jun 17 2011, 12:39 PM
|
|
Na Arka nie ma mocnych :-) Gratuluję!!!
|
|
|
Jun 19 2011, 08:07 AM
|
|
Dołączam się do gratulacji, szacunek. Skoro jeden prawnik tak świetnie sobie radzi, może drugiemu też nie najgorzej pójdzie?
|
|
|
Jun 19 2011, 09:39 AM
|
|
Jeszcze raz gratuluję zwycięzcy.
Wróciłem z Pucka i szykuję relację z Kaszubskiego Kapra. Zdjęcia pojawia się na galerii. |
|
|
Jun 20 2011, 06:11 PM
|
|
dzięki, miło słyszeć komplementy w tak szacownym gronie
-------------------- nr 64/2008
|
|
|
Jun 24 2011, 08:00 AM
|
|
Trasa Kapra nie była trudna pod względem nawigacyjnym. Niemniej to właśnie problemy z nawigacja spowodowały iż po 10 kilometrach Arek zdecydowanie wysunął się na prowadzenie. Na Puckich Błotach gdzie praktycznie sieć dróg jest bardzo rzadka a występują dziesiątkami kanały i stawy najwięcej osób popełniło ten sam błąd-wzięło wyjeżdżoną przez traktor łąkę za drogę gruntową.
Obszar do Mechowskich Grot nie był trudny podobnie jak trasa przez Puszczę Darżlubską. Ostatni odcinek gdzie droga skręcała w stronę Sławutowa dla niektórych był dość trudny i to tam popełniali błędy tracąc niepotrzebnie czas. Po przejściu pod drogą w wielkim przepuście początkowo trasą miała biec korytem rzeki Gizdepki ale ostatecznie z wielu powodów zrezygnowałem z tego. Na tym odcinku aż do Osłonina nie było większych przetasowań za wyjątkiem Ninji który w cudowny sposób minął kilku rywali. Problemy rozpoczęły się na wysokości Rzucewa zwłaszcza dla tych którzy odcinek bagna forsowali jako kolejni. Było coraz ciężej i buty momentami zostawały w mazi. Na tym odcinku podobnie jak na całej trasie piękne widoki i dzikie miejsca z dala od ludzi i zgiełku. Ze strzelaniem z broni krótkiej po wysiłku wielu miało problemy -dużo stracił prowadzący który stracił ponad 16 minut na to by strącić swój cel. Potem dla wszystkich zaczęły się schody. Marsz w wodzie na dystansie około 4 km przy przeciwnym wietrze i fali dobił praktycznie wszystkich. Wielu miało skurcze i widać to było na kolejnych konkurencjach takich jak lina czy drabinka a najbardziej po wiosłowaniu na odcinku czołgania. Prawie wszyscy mieli problemy z podciąganiem nóg z powodu skurczu mięśni dwugłowych. Czołganie trwało bardzo długo. Sam pełny finał zrealizowali jedynie trzej pierwsi zawodnicy i mogę powiedzieć żę była to prawdziwa walka o przetrwanie. Pomimo kapoków pokonanie 150 metrów pływaniem przy tak dynamicznej fali i wietrze było sporym wyzwaniem. Woda miała 15 stopni ale to nie chłód a zmęczenie spowodowało iż walka z siecią była tak długa. Z powodu zmagającego się wiatru ostatnia konkurencja ze względu na bezpieczeństwo została odwołana. Jeszcze raz gratulują wszystkim startującym i do zobaczenia w przyszłym roku. |
|
|
Jun 24 2011, 06:29 PM
|
|
Albo to szczęście albo w poprzednim wcieleniu byłem snajperem ponieważ strzelanie poszło za pierwszym strzałem
Ps. czekamy na zdjęcia PZDR -------------------- --------------------------
nr27/2009 nr36/2011 nr46/2014 nr41/ER KK 2012 "Mia San Mia" |
|
|
Jun 28 2011, 07:04 AM
|
|
Przypominam jedynie iż pierwsza trójka z Kaszubskiego Kapra uzyskała możliwość startu w Selekcji bez konieczności przejścia Preselekcji.
Wprawdzie słyszałem na starcie zapewnienia jednego z uczestników iż to on wygra Kapra i zapewni sobie udział w Selekcji ale niestety nie udało mu się zmieścić na ,,pudle'' |
|
|
Jun 28 2011, 07:15 AM
|
|
Pewnie był to Nyndża;)
Mój faworyt na tegorocznej Selekcji. |
|
|
Jun 28 2011, 09:09 AM
|
|
Tak to był Nyndża
-------------------- --------------------------
nr27/2009 nr36/2011 nr46/2014 nr41/ER KK 2012 "Mia San Mia" |
|
|
Jun 28 2011, 02:49 PM
|
|
Zdjęcia jak i relacja z Kaszubskiego Kapra już na stronie
|
|
|
Jul 5 2011, 04:57 PM
|
|
Artykuł o Kaszubskim Kaprze w ostatnim numerze Polski Zbrojnej.
Zdjęcia do obejrzenia na www.gs24.pl/foto |
|
|
Aug 4 2011, 09:43 AM
|
|
Z dwóch dopuszczonych do startu w Selekcji zwycięzców Kapra jeden dotarł do końca gry.
Miałem kilka dni na uzupełnienie akumulatorów tak ,że od siodełka roweru tyłek mnie boli... Trasa Kaszubskiego Kapra zmodyfikowana , wydłużona i aż miło od atrakcyjnych miejsc. Trochę dalej ale dużo ciekawiej z większą ilością punktów sprawdzających. |
|
|
Sep 1 2011, 08:31 AM
|
|
Problemem w przyszłym roku jest termin Kaszubskiego Kapra. Selekcja wypada-6-12 lipca.
Mamy Euro a zaraz potem Olimpiadę. Chcemy Kapra robić w pełni sezonu i jest problem z terminem , chyba że w czerwcu. |
|
|
Sep 1 2011, 05:19 PM
|
|
Początek czerwca był super !
Statystycznie w czerwcu jest dobra pogoda. Z rozrzewnieniem wspominam piękne krajobrazy, pałacyki, kwitnące pola, zapach ścinanego drzewa i oddech kaprów sprzed setek lat. Cyprian |
|
|
Sep 2 2011, 11:37 AM
|
|
Bez względu na wszystko, uważam, że termin Kapra musi być przed Selekcją, bo w innym wypadku oznaczało by to niższą frekfencję ze względu na to, iż wielu uczestnikom po imprezie kulminacyjnej, czyli Selekcji, nie będzie się chciało jechać na coś "potęcjalnie" mniej hardkorowego.
|
|
|